Magyarországon az elsők között alkalmazzuk a tágult visszér elzárására a ragasztásos visszérműtétet, melyet a Sapheon cég fejlesztett ki. A ragasztásos visszérműtét lényege, hogy egy speciális katéter segítségével ragasztó anyagot juttatunk az érbe, mely segítségével az ér tejes hosszában összeragad, ezáltal szűnik meg benne a keringés. A beavatkozás előnye, hogy műtétet követően a páciens folytathatja mindennapi tevékenységét, ráadásul kompressziós harisnyát sem kell viselnie.

A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, ill. nőknél a terhesség következtében kialakult hormonális státusz megváltozása és a vénákra gyakorolt káros hatása, következtében alakul ki. Lényege a nyomásviszonyok megváltozása a mély és a felületes vénás rendszer között, melyet a felületes, ill. mélyvénákban kialakult billentyű elégtelenség okoz.

A visszerességnek, az okától függetlenül, nem csak kozmetikai jelentősége van. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a visszeresség következtében vénás pangás alakul ki a végtagokban, ami károsítja a bőr vérellátását. Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az orbánc és a trombózis kialakulását is. De a legsúlyosabb szövődménye természetesen, a lábszár fekély kialakulása.

Ragasztásos visszérkezelés: Sapheon VenaSeal Closure System

A visszeresség kezelésében 2013-ban kezdték alkalmazni az érsebészetben és a sebészetben már korábban is használt szövetragasztót, a cianoakrilát-ot. A cianoakrilát egy adalékanyaggal társítva vált alkalmassá a tágult vénatörzs elzárására, mivel lassan kötött meg és a megkötés után rugalmas maradt. Ez a Sapehon által speciálisan visszérműtétek céljára kifejlesztett anyag az n-butil cianoakrilát. Olyan katétert is létrehoztak, mely közömbös maradt a ragasztóval szemben és ennek segítségével juttatják el a ragasztót a megfelelő vénába. Ez a Sapheon VenaSeal Closure System. A n-butil cianoakrilát -nak semmilyen káros, esetleg rákkeltő hatását nem tapasztalták.

Sapheon Venaseal

Hogyan zajlik és hogyan hat a ragasztásos visszérműtét?

A katétert a lágyéktól 5 cm magasságig vezetjük, és ettől visszafelé haladva ragasztót fecskendezünk a vénába. Enyhe nyomást követően a ragasztó megköt, és teljes hosszában elzárja az eret. A műtét hatására tágult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik. Az esetlegesen visszamaradt oldalágakat a későbbiekben el lehet injekciózni.

Az alábbi videón nyomon követhetik a gyors és fájdalommentes beavatkozást.

A ragasztásos visszérműtét előnyei

Nagy előnye az eljárásnak, hogy nem használ hőenergiát, még csak helyi érzéstelenítést sem igényel, kivéve a szúrás helyének az érzéstelenítését, ahol bevezetjük a katétert.  Nincs lábadozási idő és utógondozás, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnya viselése sem szükséges.

A ragasztásos visszérműtét képekben

Visszérműtét ragasztásos technikával
Visszérműtét ragasztásos technikával
Visszérműtét ragasztásos technikával
Visszérműtét ragasztásos technikával

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!